Word nu lid!
English Version

RidesManiac - Home

RidesManiac Logo
Pretparken
- Nederland
- België
- Du, En, Fr, VS

Techniek & Historie
- Achtbanen
- Attractiebouwers
- Boeken

Games
- Exchange
- RC Tycoon
- RC Tycoon 2
- NoLimits
- Ultimate Ride

Overig
- Afkortingen
- Links
- Login
- Logout

. Contact & Colofon
. Disclaimer

RidesManiac Poll
Hoe vaak bezoek jij Disneyland Resort Paris?

Minder dan 1 x per twee jaar
Eens per twee jaar
Eens per jaar
2 x per jaar
Vaker dan 2 x per jaar


Resultaten

Techniek en Historie - Boek: Roller Coaster Giants

Voorkant Roller Coaster Giants Niet zo lang geleden is het boek Roller Coaster Giants verschenen, geschreven door achtbaanfanaat Frank J.M. Romijn. Het is het eerste Nederlandstalige achtbaanboek. Op sommige fora hoor je buitenlanders jaloers mopperen dat het boek alleen in het Nederlands is verschenen. Is het dan ook een echt goed boek? Kort antwoord: absoluut! Als je geÔnteresseerd bent in het aanschaffen van een boek over achtbanen, zoek dan niet verder. Roller Coaster Giants is dan het eerstvolgende boek wat in je collectie komt. Bespaar je dan ook de moeite om verder te lezen. Als je nog niet helemaal zeker bent waarom je het boek moet aanschaffen, lees dan nog even verder.

Het boek is in zeven hoofdstukken verdeeld. Eerst komt de historie van de achtbaan en wie daarbij grote invloed hadden aan bod. Vervolgens worden de basis van de verschillende soorten techniek gebruikt in achtbanen uitgelegd. De verschillen tussen bijvoorbeeld verscheidene lanceertechnieken en tussen allerlei beugels worden duidelijk uitgelegd. Het is niet bijzonder diepgaand, dus heel goed te volgen.

Het derde en meest uitgebreide hoofdstuk gaat over de ontwerpers en bouwers van achtbanen. Eerst wordt topontwerper Werner Stengel besproken, en vervolgens worden de drie grootste achtbaanbouwers Bolliger & Mabillard, Intamin en Vekoma besproken. Van die laatste drie wordt de ontstaansgeschiedenis gegeven, waar ze bekend om staan en welke type coasters ze bouwen.

Daarna worden de achtbanen en achtbaanparken in Europa beschreven. In dat hoofdstuk blijkt dat Frank Romijn en ik wel dezelfde smaak hebben; we vinden allebei Port Aventura (Spanje) het beste park van Europa. In het volgende hoofdstuk wordt de achtbaanindustrie in AziŽ geschetst. Een apart hoofdstuk over achtbanen in Amerika ontbreekt, wat me wel opviel, maar het is waarschijnlijk uitgelaten omdat de meeste al eerder behandelde achtbanen in Amerika staan. Vervolgens komen er nog twee korte hoofdstukken achteraan over achtbaanrecords en de vele termen die in de achtbaanwereld worden gehanteerd.

Voor echte kenners is bepaalde informatie al bekend, maar dat maakt het absoluut niet saai. Het is een echt leuk, vlot en niet lastig geschreven boek. Je merkt dat het door een achtbaanenthousiast is geschreven, en dat werkte aanstekelijk op mij. Wat mij betreft had het techniekdeel wat uitgebreider gemogen, omdat ik me daar gewoon in interesseer. Nu is het geen technisch boek, dus het niet zo erg.

Zoals elk goed achtbaanboek staan er veel prachtige (uiteraard full colour) foto's in. Veel daarvan zijn door Frank Romijn zelf gemaakt. Hij houdt namelijk van zowel in achtbanen zitten als er foto's van te maken, een prachtige combinatie natuurlijk. Zelf ben ik helemaal weg van de lay-out; het ziet er strak en georganiseerd uit, in tegenstelling tot veel andere rommelig ogende achtbaanboeken. Het geheel komt heel fris op me over, en dat bevorderd zeker het leesplezier.

Al met al vind ik het een fantastisch boek. Iedere achtbaanfanaat raad ik het boek aan, en ook bij 'leken' staat het mooi in de kast. Het is gewoon een mooi boek, waarin het aandeel van Europese achtbanen nu eindelijk groot is, en daar bovenop is het ook nog in het Nederlands. Bovendien is het ook erg actueel. Het enthousiasme in het boek is duidelijk op mij overgeslagen.

Het boek is te bestellen via de boekhandel (ISBN: 90 809641 2 3) of via internet.

© by RidesManiac
Wij zijn niet aansprakelijk
voor incorrecte informatie
op deze site.

Home | | Voorwaarden | | Disclaimer | | Word lid | | Bookmark ons | | English version