Word nu lid!
English Version

RidesManiac - Home

RidesManiac Logo
Pretparken
- Nederland
- België
- Du, En, Fr, VS

Techniek & Historie
- Achtbanen
- Attractiebouwers
- Boeken

Games
- Exchange
- RC Tycoon
- RC Tycoon 2
- NoLimits
- Ultimate Ride

Overig
- Afkortingen
- Links
- Login
- Logout

. Contact & Colofon
. Disclaimer

RidesManiac Poll
Hoe vaak bezoek jij Disneyland Resort Paris?

Minder dan 1 x per twee jaar
Eens per twee jaar
Eens per jaar
2 x per jaar
Vaker dan 2 x per jaar


Resultaten

Techniek en Historie - Vekoma

Vekoma

Vekoma, te vinden in Vlodrop, is de grootste achtbaanbouwer van de Benelux, en een tijdje ook van de wereld. Na een tijdje werd de concurrentie te groot en was Vekoma zelfs failliet gegaan, maar heeft een doorstart gemaakt. Nu worden er weer achtbanen gebouwd als vanouds. En dat allemaal op Nederlandse bodem.

Vekoma staat onder achtbaankenners bekend als de bouwer van vrij schokkerige achtbanen. Dit is ook wel een beetje zo, maar dat mag de pret absoluut niet drukken. Achtbanen van Vekoma zijn vaak fantastisch. Vekoma is zeer innovatief en introduceerde de 'standaardachtbaan': er is een baan door Vekoma bedacht, en die wordt dan veelvuldig verkocht, waardoor er niet steeds hoge ontwerpkosten erbij komen. Dit is voor pretparken erg gunstig. Zij hebben een zeer leuke achtbaan voor hun bezoekers, voor een lagere prijs dan bij een concurrent van Vekoma.
Een van die standaardbanen is de SLC. SLC staat voor Suspended Looping Coaster. Bij Vekoma betekent SLC altijd de standaardbaan. El Condor in Six Flags Holland is een prototype van die baan. Iedere standaard SLC is ongeveer zoals El Condor. Als de baan iets is aangepast of er een hele nieuwe baan is ontworpen, heet zo'n SLC een custom SLC.
Vekoma bouwt niet zo heel veel 'custom-banen', omdat dit ook de kosten drukt. Een van die 'custom-coasters' van Vekoma is de Space Mountain in Disneyland Park en de Big Thunder Mountain. Vekoma heeft een Big Thunder Mountain in DLP gebouwd en in Magic Kingdom in Walt Disney World (VS). De Rock 'n' RollerCoaster is een standaardontwerp. In WDW staat deze baan ook, en deze twee zijn hetzelfde als Superman the Ride, alleen zit er dan nog een gebouw omheen met de nodige extra effecten.

De type achtbanen die Vekoma bouwt is op haar website te vinden, www.vekoma.com. Als je daar kijkt, zie je dat Vekoma ook andere attracties bouwt. Zo heeft Vekoma de Madhouse bedacht. De eerste werd gebouwd in de Efteling; Villa Volta. Verwar Villa Volta vooral niet met de La Via Volta in Six Flags Holland. Deze baan is tevens ook door Vekoma gebouwd. Dit is ook een standaardontwerp: de boomerang. Ook een andere innovatie van Vekoma is de 'Tilt Coaster'. Hierbij wordt het treintje op een soort platform getakeld, waarna dit platform van horizontale positie in verticale positie verandert, en het treintje wordt losgelaten. Whiieee...

Tilt Coaster

© by RidesManiac
Wij zijn niet aansprakelijk
voor incorrecte informatie
op deze site.

Home | | Voorwaarden | | Disclaimer | | Word lid | | Bookmark ons | | English version